کاربرد های هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ

امروزه بازاریابی به سطحی از پیشرفت و پیچیدگی رسیده که کنترل آن به تنهایی توسط انسان دشوار و تقریبا نشدنی می باشد. با گسترش این موضوع دیگر افزایش تعداد کارمندان و بازاریابان از صرفه اقتصادی برای شرکت ها خارج شده و معمولا مسئولین آن کسب و کار به فکر ابزار های کمکی می افتند. یکی از این ابزار های کمکی در دیجیتال مارکتینگ و یا همان بازاریابی دیجیتال استفاده از هوش مصنوعی می باشد که مخصوصا در چند سال اخیر رشدی غیر منتظره و فراگیری داشته است. هوش مصنوعی حداقل در حال حاضر دارای محدودیت هایی است و قطعا نمی تواند تمامی انتظارات ما را برای یک بازاریابی کامل برآورده کند اما اگر فردی از آن کمک بگیرد به عنوان یک عنصر تکمیل کننده بسیار مفید و کاربردی واقع می شود.

هوش مصنوعی در این سال ها تنها یک ابزار به خصوص محسوب نمی شود و گستره وسیعی از کار ها را می تواند انجام دهد و به یک قابلیت متمرکز محدود نیست. به همین دلیل می توان از هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ کاربرد های فراوانی بدست آورد و در زمینه های مختلف از آن بهره گرفت. در ادامه این مقاله علاوه بر آشنایی بیشتر با هوش مصنوعی، به برخی از اصلی ترین کاربرد های آن در دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی نیز می پردازیم.

کاربرد هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ

فهرست مطلب

کاربرد های هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ

تولید محتوای متنی و تصویری

شاید بتوان گفت اصلی ترین و اولین کاربرد هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی، تولید محتوا و کپی رایتینگ است که به دو شکل متنی و تصویری صورت می گیرد. بسیاری از سایت ها و شبکه های  هوش مصنوعی با پرداخت هزینه نسبتا ناچیزی قابلیت های گسترده ای در رابطه با تولید محتوا در اختیارتان می گذارند که بازاریابان و نویسندگان محتوا می توانند با استفاده از آنها سرعت تولید محتوای خود را چندین برابر کنند. البته استفاده از این نوع ابزار های پولی برای کسب و کار های کوچک و چند نفره که هنوز به درآمد زایی نرسیده اند و می توانند خود شان تولید محتوا بکنند کاری منطقی نیست و پیشنهاد نمی شود.

این تولید محتوا تنها مربوط به متن ها و نوشته ها نمی باشد بلکه می تواند ابزاری قدرتمند و سرعت بخش نیز برای ادیتور ها و تولید کنندگان محتوای ویدیویی نیز باشند. در این قسمت قصد معرفی و تبلیغ نوع خاصی از هوش مصنوعی را نداریم و صرفا سعی می کنیم شما را با کاربرد های هوش مصنوعی بیشتر آشنا کنیم اما اگر علاقه مند به فعال سازی سیستم های هوش مصنوعی برای تولید محتوا هستید، می توانید با جستجویی ساده برخی از مثال های آن را بیابید اما مراقب نحوه پرداخت و سرویس دهی آن با توجه به محدودیت های فیلترینگ نیز باشید تا دچار سرقت اینترنتی نشوید.

البته هوش مصنوعی های تولید کننده محتوا مخصوصا متنی آنها به تازگی رایج تر شده اند و نسخه های ساده تر و رایگان آنها نیز منتشر شده است که به عنوان عنصری تکمیل کننده برای تولید گر محتوا وسیله ای کاملا کاربردی و پیشنهاد شده می باشد.

شخصی سازی و تقسیم بندی مخاطبان

اگر کسب و کار شما مخاطبان نسبتا زیادی دارد برای بازاریابی بهتر آن نیازمند یک تقسیم بندی و شخصی سازی مناسب هستید و استفاده از هوش مصنوعی قطعا کمک بسزایی می کند. انواع مختلف هوش مصنوعی می توانند به شما کمک کنند تا مخاطبان خود را از لحاظ مکان، سن، جنسیت، علایق و… تقسیم بندی کنید و کمپین های تبلیغاتی خود را برای هر قشر به صورت جداگانه فعال سازید. این شخصی سازی مخاطبان و مشتریان می تواند تا جایی گسترش یابد که حتی خود هوش مصنوعی پیام های دوستانه ای را برای مخاطبان ارسال کند و تعاملی دو طرفه همراه با بازخورد از آنها بگیرد. البته استفاده از هوش مصنوعی برای بازاریابی دیجیتال حداقل در این دوره زمانی نیازمند بررسی یک شخص خارجی نیز می باشد و سپردن کلیه کار به هوش مصنوعی می تواند مشکل ساز باشد.

آنالیز و بررسی اطلاعات

می توان از دیگر کاربرد های هوش مصنوعی در بازاریابی به آنالیز و بررسی اطلاعات اشاره کرد. به عنوان مثال فرض کنید شما کسب و کار مسافرتی ای دارید که برای ثبت نام خود برخی از علایق و ویژگی های مشتریانش را می گیرد و در بخش داده هایش ذخیره می کند. در ادامه کار شما می توانید با هوش مصنوعی انواع علایق و ویژگی های افراد را دسته بندی کنید و با بررسی آنها به نتایجی جالب برسید. حتی می توان الگوریتم های مورد استفاده برای تحلیل و آنالیز را هم به عهده خود هوش مصنوعی گذاشت و سیستمی کامل به وسیله آن طراحی کرد.

هوش های مصنوعی می توانند به شما جدول ها و آمار های نمایشی مختلفی نیز نشان بدهند و خود شان در ادامه آنها را بررسی کنند. البته این نوع مسئولیت ها بیشتر فرایند های ریاضی و کد نویسی می باشد که اگر به شکل دستور های برنامه نویسی شده طراحی شوند قطعا خطا و هزینه های کمتری خواهند داشت. استفاده از هوش مصنوعی در شرایطی که هنوز می توان کد نویسی کرد کاری منطقی نیست و قطعا احتمال ایجاد باگ را بالا می برد.

بازاریابی با ایمیل و شبکات اجتماعی

پس از اینکه اطلاعات و ویژگی های مشتریان خود را بدست آوردید و با علایق آنها به طور گسترده آشنا شدید؛ وقت آن است که تعاملی دو طرفه با ارسال پیام و نوتیفیکیشن ایجاد کنید. این پیام ها تنها در قالب نوتیفیکیشن نیستند و می تواند به صورت ایمیل و یا حتی پیامک(SMS) نیز ارسال شوند. در این روش، هوش مصنوعی پس از تحلیل و بررسی داده های مشتریان سعی می کند با پیام هایی روند دوستی خود را با مخاطبان افزایش دهد و به دنبال بازاریابی تعاملی می باشد.

متاسفانه و یا خوشبختانه برخی افراد با هوش مصنوعی مشکلات عقیده ای دارند که به آنها اجازه صمیمیت با این فضا را نمی دهد و هر چه شما در راستای بهبود هوش مصنوعی تلاش کنید باز هم تعامل دو طرفه مد نظر ایجاد نمی شود. به همین دلیل بهتر است که در کنار تمام متن نویسی ها و تولید محتوا هایی که هوش مصنوعی انجام می دهد حداقل یک ناظر انسانی نیز قرار داشته باشد که آنها را بررسی کند و ایرادات جزئی و آزار دهنده آن را بگیرد.

به این گونه پیام های ارسال کوتاه که با فشردن(کلیک کردن) آنها به صفحه ای دیگر منتقل می شویم پوش نوتیفیکیشن می گویند که اگر علاقه به خواندن مطلب در رابطه با آن دارید می توانید با کمی جستجو با فضای آن و کاربرد های هوش مصنوعی برای نوتیفیکیشن ها بیشتر آشنا شوید. همه این پیام ها و نوتیفیکیشن ها قسمتی از بازاریابی دیجیتال می باشند و برای هر کسب و کار موفقی لازم هستند.

سیستم پرداخت به ازای کلیک(Pay per click)

در سیستم های تبلیغاتی روش های درآمدی مختلفی وجود دارد که برای ارائه دهندگان کالا هر کدام جذابیت خاص خود را دارد. یکی از این سیستم های تبلیغات پرداخت به ازای کلیک و یا همان Pay per click می باشد که در آن شما به عنوان صاحب کسب و کار به ازای هر کلیک مشتری بر روی تبلیغ تان باید مبلغی را بپردازید و آن را به بهای کلیک کردن مشتری بدهید. سیستم پرداخت به ازای کلیک خود دنیای وسیعی دارد که اصلا بحث آن در اینجا نمی باشد اما به طور کلی باید دانست که در این سیستم هر کلیک فرصتی برای فروش می باشد و از دست دادن آن فرصت به معنای از دست دادن سرمایه است.

هوش مصنوعی به طور مستقیم در این سیستم به شما کمک نمی کند بلکه به عنوان یک ابزار تقویت کننده تبلیغات و سایت به کمک تان می آید و صرفا سیستم PPC را کم خطا می کند. به عنوان مثال هوش مصنوعی می تواند در کلمات کلیدی این تبلیغ، هدف ها، مکان ها و زمان های پخش تبلیغات به شما کمک کند. پرداخت به ازای کلیک بیشتر برای موتور جستجو گوگل مطرح می شود و خود گوگل نیز برای این دست از تبلیغات بهینه سازی شده و قابلیت های فراوانی دارد.

سئو(SEO) و بهینه سازی موتور جستجو

سئو و یا همان بهینه سازی موتور جستجو به مجموعه اقداماتی گفته می شود که باعث شده سایت شما در رتبه و صفحات بالاتری از جستجو قرار بگیرد و مشتریان با سرچ کلمات کلیدی تان در ابتدا سایت شما را ببینند. هوش مصنوعی در این حوزه نیز می تواند به کمک ما بیاید و سئو سایت را گسترش بدهد. البته با توجه به اینکه سئو مسئله ای بسیار پیچیده و نیازمند تجربه و بررسی های فراوان است، خیلی نمی توان به هوش مصنوعی اعتماد کرد اما برای کسب و کار های کوچکی که هنوز سئو کار حرفه ای ندارند، ابزار قدرتمند و مفیدی به حساب می آید.

استفاده از هوش مصنوعی در بهبود سئو جدا از بهبود رتبه سایت تان باعث می شود که به سراغ سئو کلاه سیاه و روش های غیر قانونی نروید و راه های سالم تری را برای پیشرفت سایت انتخاب کنید. این ابزار نسبتا قدرتمند برای کسب و کار هایی پیشنهاد می شود که مشتریان اینترنتی زیادی دارند و بیشتر فروش شان از آن طریق است. این کسب و کار ها معمولا خود شان سئو کار حرفه دارند اما استفاده از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار کمکی ایده بدی نمی باشد.

سئو با هوش مصنوعی

پشتیبانی و گفتگو با مشتریان

شاید بتوان گفت بعد از تولید محتوای متنی و تصویری، پشتیبانی و گفتگو با مشتریان مهم ترین کاربرد هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ است. هر سایت و یا برنامه دیجیتالی که دارای پشتیبانی آنلاین است باید افرادی را به عنوان پاسخگو به شکل 24 ساعته قرار بدهد تا سوالات مشتریان را پاسخگو باشند اما با بروز ابزار های هوش مصنوعی دیگر نیازی به استفاده از اپراتور های 24 ساعته نیست و می توان بخش اعظمی از سوالات متنی را با کمک هوش مصنوعی و اطلاعات از قبل داده شده به او جواب داد. در حال حاضر قابلیت تماس و صحبت کردن به شکل روان و آماده برای هوش مصنوعی ای ها خیلی مطرح نیست اما با پیشرفت شان به زودی می توان اپراتور های تماسی هم با هوش مصنوعی در نظر گرفت.

در زاویه بد این موضوع باید اشاره کرد که با افزایش قابلیت های این شکلی، هوش مصنوعی به مرور زمان بازاریابان و کارمندان کسب و کار را کاهش می دهد و افراد بسیاری بی کار می شوند که قطعا برای اشتغال آنها ضربه ای بزرگ است اما اگر از زاویه صاحب کسب و کار و مدیران آن نگاه کنیم هر چه تعداد بازاریابان کاهش یابد و استفاده از چنین ابزار های دیجیتالی افزایش یابد، میزان سود شرکت بیشتر می شود و نیازی به پرداخت هزینه های نسبتا سنگین کارمندان نیست. این موضوع کاملا اخلاقی و مربوط به مسئولین شرکت می باشد و نظر دهی در رابطه با آن خارج از بحث های علمی و اقتصادیست.

هوش مصنوعی

اتوماسیون و زمان بندی کمپین ها

کاربرد های هوش مصنوعی روز به روز در حال پیشرفت و بزرگ تر شدن است به گونه ای که تقریبا کاربرد های آن قابل شمارش نیست و ما صرفا تعدادی از مهم ترین های آنها را ذکر کردیم. اما به عنوان آخرین کاربرد هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ به موضوع اتوماسیون و اتوماتیک کردن اجزای کسب و کار اشاره می کنیم. هر کسب و کاری برای پیشرفت بازاریابی خود نیازمند یکسری کمپین های مشخص و برنامه های مدت دار معین است که به شرکت کمک بسزایی می کنند اما اجرا شدن دقیق آنها بر روی برنامه و زمان تعیین شده، مسئله ای نسبتا دشوار و نیازمند نیروی کار است. هوش مصنوعی با ورود به این موضوع نیز به ما کمک کرده تا بتوانیم برنامه ها و کمپین های تبلیغاتی خود را به شکل اتوماتیک و برنامه ریزی شده اجرا کنیم و به هدف نهایی یعنی فروش بیشتر نزدیک تر شویم.

نتیجه گیری

دنیای هوش مصنوعی دنیایی بسیار گیج کننده و خیال انگیز است که تقریبا در تمام عرصه ها ورود کرده و آن را به طور کلی تغییر داده. این موضوع برای دیجیتال مارکتینگ نیز صادق است و قطعا کمک بسزایی به آن داشته. در این مقاله سعی کردیم علاوه بر آشنایی با مفاهیم دیجیتال مارکتینگ و هوش مصنوعی، شما را با کاربرد های آن در دیجیتال مارتینگ آشنا کنیم و دیدگاهی نسبتا کامل از آن به شما بدهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *