درباره دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال و یا همان دیجیتال مارکتینگ روشی برای تبلیغ کالا ها و خدمات هر کسب و کار است که باعث شده صنعت تبلیغات متحول شود. گسترش شدید اینترنت و افزایش رقابت در بازار دیجیتال مارکتینگ را تبدیل به یک ابزار ضروری و حیاتی برای تعامل هدفمند با مخاطبان کرده طوری که بدون آن نمی توان به موفقیتی در حوزه بازاریابی رسید. دیجیتال مارکتینگ بخش های مختلفی را شامل می شود و محدود به چند مهارت مخصوص نیست. از این بخش ها می توان به سئو(SEO)، رسانه های اجتماعی، بازاریابی ایمیلی و تلفنی، تبلیغات در فضای وب، تولید محتوا و… اشاره کرد.
فهرست مطلب
آغاز شکل گیری دیجیتال مارکتینگ به دهه 1990 باز می گردد که اینترنت حضور فعال چندانی نداشت به طوری که حتی موتور های جستجوی موفقی همچون گوگل هنوز تاسیس نشده بودند و کار برای بازاریابان سخت می شد. این صنعت در ابتدا با نرخ بازدید کم و نادیده گرفته شدن تبلیغات مواجه شد اما با تکامل فناوری و تبلیغات، بازاریابان شروع به کشف راه های جدید برای افزایش تاثیر تعامل با کاربران پیدا کردند. رشد و شکوفایی اصلی بازاریابی دیجیتال با ظهور موتورهای جستجو، مخصوصا گوگل رقم خورد. زمانی که گوگل در سال 1998 تاسیس شد، قابلیتی با نام گوگل ادوردز (Google AdWords) ایجاد کرد که بازاریابان می توانستند تبلیغات هدفمند خود را در کنار نتایج جستجو نمایش دهند و بازدید بیشتری بگیرند. سیستم پرداخت هزینه گوگل ادوردز و راحتی کار با آن باعث رشد دو طرفه گوگل و دیجیتال مارکتینگ شد. گوگل ادوردز هزینه تبلیغات خود را در ازای هر کلیک دریافت می کند که معروف به Pay Per Click است. همچنین لازم به ذکر است که گوگل در سال های آینده نام گوگل ادوردز را به گوگل ادز (Google Ads) تغییر داد و امروزه با این نام شناخته می شود.
در سال های اخیر رشد شدید و رقابت بالای فضای رسانه، شبکات اجتماعی، وب سایت ها و… باعث شده تا دیجیتال مارکتینگ به صنعتی مهارتی و تخصصی تبدیل شود. این تخصص و پیچیدگی ها موجب شده تا برای دیجیتال مارکتینگ نیازمند افرادی متخصص باشیم. تیم دیجیتال مارکتینگ نقشی اساسی ای در توسعه و اجرای کمپین های بازاریابی موثر دارد. همچنین آنها تحقیقات بازار را انجام می دهند، مخاطبان هدف را شناسایی می کنند، محتوای قانع کننده تولید می کنند، وب سایت ها را برای موتور های جستجو بهینه می کنند(استفاده از سئو)، رسانه های اجتماعی را مدیریت می کنند، و با کنترل و نظارت بر آنها در مجموع میزان دیده شدن کسب و کار را بالا می برند. علاوه بر این، یک تیم بازاریابی دیجیتال تضمین می کند که کسب و کار شما با جدید ترین استراتژی ها و فناوری های دیجیتال به روز می مانند. آنها از پلتفرم های مختلف و ابزارهای نو ظهور مانند هوش مصنوعی استفاده می کنند به طوری که تا حد زیادی رشد کسب و کار تان تضمین می شود.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را با روش ها و نکات مهم تشکیل یک تیم دیجیتال مارکتینگ موفق آشنا کنیم و هر کدام را به مختصر توضیح دهیم.
مشخص کردن اهداف تیم دیجیتال مارکتینگ
قبل از ساخت تیم دیجیتال مارکتینیگ مورد نظر باید اهداف و مسیر های پیش رو را مشخص کنیم و تعریفی دقیقی از هر کدام برای کارمان داشته باشیم. با این کار می توانید معیار های مناسب خود را برای انتخاب اعضا و افراد شایسته پیدا کنید و با توجه به آنها تیم را تشکیل بدید. زمانی که اهداف به درستی مشخص نشده اند تیم دیجیتال مارکتینگ به خوبی نمی داند که در این کسب و کار به دنبال چه مسیری است. به همین دلیل بهتر است قبل از هر حرکتی اهداف خود را تعیین کنید و سپس به دنبال تیم ماهر بگردید.
البته یک تیم مناسب دیجیتال مارکتینگ می تواند به تکمیل و یا تصحیح ایده و اهداف شما کمک نیز کند اما داشتن پیش زمینه و هدف ابتدایی موضوعی واجب در این مورد است. اهداف تعیین شده باید در سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت قرار گیرند تا بتوان راحت تر فعالیت ها را زمان بندی کرد و با دید بهتری تبلیغات را پیش برد. میزان زمان هر کدام از این اهداف برای هر کسب و کاری متفاوت است؛ به عنوان مثال شاید هدف یک کسب و کار برای بلند مدت ده سال باشد و برای دیگری دو سال، میزان زمان و پیشرفت در اهداف بسته به کار شرکت و تیم دیجیتال مارکتینگ آن تعیین می شود و رابطه دقیقی ندارد.
دسته بندی مهارت ها و تقسیم کار
بعد از شناسایی اهداف و تصحیح و تکمیل آنها باید به سراغ تشکیل تیم دیجیتال مارکتینگ رفت. در این مرحله به دنبال افراد مختلف می گردیم و هر مهارتی که نیاز داریم را میان آنها با توجه به سطح شان تقسیم کنیم. خیلی از افراد نیز وجود دارند که با دعوت شان تیم خود را نیز معرفی می کنند و معمولا بدون تیم خود کاری را پیش نمی برند. این دست از افراد در تشکیل یک تیم دیجیتال مارکتینگ موفق به ما کمک زیادی می کند و تا حدی کلیت کار را برای ما انجام می دهند.
مهارت های مختلفی در حوزه بازاریابی و دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که داشتن همه آنها تقریبا ضروری می باشد. برخی از این مهارت ها شامل مدیریت، بازاریابی، تولید محتوا، تخصص سئو، بخش رسانه ای، تحلیلگر داده، توسعه دهنده وب و… هستند که به احتمال زیاد هر تیم دیجیتال مارکتینگی به آنها نیاز دارد. هر نقش را به وضوح تعریف کنید و با توجه به آن شخص مورد نظر را بیابید. امروزه سایت ها و پلتفرم های مختلفی جهت ایجاد ارتباط میان کسب و کار ها و افراد، ساخته شده است که به شما برای پیدا کردن فرد ماهر مورد نظر تان کمک کند. از طرفی افراد مشتاق به همکاری نیز می توانند با ارسال رزومه وارد تیم شوند.
استفاده از خلاقیت و نوآوری تیم دیجیتال مارکتینگ
یکی دیگر از ویژگی هایی که باید در تیم دیجیتال مارکتینگ موفق دیده شود نوآوری و خلاقیت بالا است. زمانی که یک تیم خلاقیت نداشته باشد نمی تواند محتوای جدید و نوآورانه تولید کند و به همان نسبت از رقبا عقب می ماند. به همین دلیل این ویژگی نیز در کنار دیگر ویژگی ها باید در انتخاب اعضا در نظر گرفته شود و نادیده گرفتن آن کیفیت تبلیغات را پایین می آورد. تست ها و راه های متعددی برای تشخیص خلاقیت افراد وجود دارد اما تا زمانی که کار تبلیغات شروع نشود نمی توان از آن اطمینان حاصل کرد.
روابط و همکاری ها میان اعضا
از آنجایی که دیجیتال مارکتینگ و تیم آن باید در تمام مراحل باهم همکاری داشته باشند میزان هماهنگی و دوستی میان اعضا از اهمیت بالایی برخوردار است. در ابتدای کار کسی نمی تواند مشکلات و کدورت های آینده را پیش بینی کند اما یکی از راه هایی که احتمال این دست از مشکلات را کم می کند استفاده از افرادی است که قبلا باهم تجربه کار داشته اند و یا باهم رفاقت دارند. همانطور که بالاتر نیز اشاره شد برخی افراد تنها با گروه و دوستان خود کار می کنند که در این مورد می تواند کمک خوبی باشد. با برگزاری سفر ها و یا تفریحات جمعی می توان این مشکلات را تا حدودی حل کرد. این گونه مراسم ها قطعا تاثیر مثبتی بر روی عملکرد اعضای تیم و نتیجه تبلیغات دارد.
اهمیت و اولویت ها
یکی دیگر از نکاتی که باید در هر تیمی در نظر گرفت اولویت ها و اهمیت برخی مهارت ها است. زمانی که شما در حال تشکیل یک تیم دیجیتال مارکتینگ هستید باید به برخی بخش ها اهمیت بیشتری بدهید و متناسب با آن افراد را جذب کنید. به عنوان مثال مهارت سئو و استفاده از گوگل ادز جزو یکی از بخش های اصلی دیجیتال مارکتینگ است که باید به نسبت دیگر بخش ها اهمیت متفاوتی به آن داد و شرایط را به خوبی برای شان مهیا کرد چرا که بسیاری از استراتژی های دیجیتال مارکتینگ در راستای یک سئو مناسب است و دست کم گرفتن آن ضربه زیادی به تمام مراحل می زند.
این موضوع در طرف مقابل نیز دیده می شود. خیلی از مواقع کسب و کار ها پول خود را به اشتباه صرف افراد اضافه می کنند. فرض کنید برای کاری دو نفر نیاز است، حال اگر شرکت چهار نفر را بابت آن کار استخدام کند چه می شود؟ علاوه هدر رفت هزینه، کار به خوبی جلو نمی رود تماما افراد در کار هم دخالت می کنند.
بروز بودن و یادگیری مستمر
بازار رقابتی باعث شده تا هر روزه انواع مختلفی از روش ها، ترفند ها و مهارت های جدید ایجاد شود که تیم دیجیتال مارکتینگ شما باید آنها را فرا بگیرد. به همین دلیل در زمان تشکیل یک تیم دیجیتال مارکتینگ علاوه بر بروز بودن اعضا باید به روحیه یادگیری آنها نیز توجه کرد تا هر مهارت جدیدی که به کار می آید را به سرعت یاد بگیرند و از آن در بخش های مختلف استفاده کنند. معمولا اکثر افراد این ویژگی را در خود تقویت کردند مخصوصا در این صنعت.
البته این موضوع تنها مختص به بازاریابان و تیم دیجیتال مارکتینگ نیست بلکه مدیران و مسئولان نیز باید اعضای گروه را به یادگیری و هم افزایی تشویق کنند تا در کنار یک فضای صمیمانه شاهد رشد مهارتی تیم نیز باشیم. از حد گذشتن این تشویق می تواند باعث بروز رقابت و تخریب همکاری ها شود که عواقب زیان بار زیادی دارد.
تجربه و رزومه کار اعضا
تجربه و رزومه کار از ویژگی هایی است که تقریبا تمام شرکت ها برای استخدام افراد آن را بررسی می کنند. برای داشتن یک تیم دیجیتال مارکتینگ مناسب نیازمند افراد با تجربه همراه با رزومه قوی هستیم چرا که یک فرد هر چقدر هم که مهارت داشته باشد با تجربه می تواند از آن مهارت ها استفاده کند و بدون آن کاربردی چندانی ندارد. البته در این موضوع استثنا و موارد خاص بسیار است و نمی توان حرفی قطعی زد اما معمولا افراد با تجربه همراه با علم و مهارت ماهر تر هستند و راحت تر می توانند به فضای کاری و گروه جدید عادت کنند.
همچنین این را نیز باید در نظر گرفت که اگر فردی با تجربه را استخدام کنید باید همکاران او را نیز از افراد با تجربه برگزینید چرا که این دو نوع افراد نمی توانند تعامل مناسبی با هم داشته باشند و کار به خوبی جلو نمی رود. گاهی اوقات استفاده از دو فرد، با تجربه ی متوسط بهتر از داشتن تنها یک فرد با تجربه در تیم است.
تقویت داده محوری
داده محوری از دیگر عناصری است که نه تنها در دیجیتال مارکتینگ بلکه در علوم و فنون دیگر نیز کاربرد دارد و ضروری می باشد. داده محوری به طور کلی به معنای پیش بردن فعالیت ها بر اساس داده ها و اعداد است که به درک راحت تر از کسب و کار کمک بسزایی می کند. این فرهنگ داده محوری می تواند بازه بزرگی را از جمله تحلیل داده، کار با نرم افزار ها، آمار و… را شامل شود
ایجاد وفاداری
در خیلی از مواقع تیمی که در روز اول برای دیجیتال مارکتینگ در نظر گرفته شده پایدار نمی ماند و به مرور زمان افرادی از آن خارج می شوند. تغییر مدام بین اعضای یک تیم قطعا میزان همکاری و هماهنگی را میان اعضا کاهش می دهد. برای حل این مشکل باید وفاداری برای افراد ایجاد کرد، این وفاداری گاهی اوقات می تواند حاصل فضای کاری و یا مزایای مالی باشد اما به هر حال فواید زیادی برای کسب و کار دارد. به نوعی می توان گفت مسئولان علاوه بر جذب افراد ماهر باید برای راضی نگه داشتن شان نیز تلاش کنند.
کلام آخر
قطعا نکات گفته شده در این مقاله تمام نکات موجود و لازم نیست و ما صرفا سعی کردیم مطالب را به صورت کلی و مختصر توضیح دهیم و از پیچیدگی دوری کنیم. در انتخاب اعضای تیم خود بسیار دقت کنید اما اعتماد کامل نداشته باشید. همچنین گاهی اوقات اعضا را بازبینی کنید و میزان رشد و سطح کاری آنها را بسنجید و در مواقع نیاز به آنها پاداش و یا مجازات دهید. این مجازات می تواند در قالب اخراج نیز باشد چرا که اگر فردی در قبال مسئولیت هایش کوتاهی کند دیگر به کار گروه نمی آید و باید بعد از چند اخطار، اخراج شود.